Gaziantep; Anadolu, Akdeniz ve Mezopotamya'yı birbirine bağlayan, jeopolitik konumu sayesinde onlarca uygarlığa ev sahipliği yapan ve uygarlıkların kültürleri ile harmanlanmış güçlü bir tarihi birikime sahip şehirlerden biridir.
Gaziantep’in sahip olduğu değerleri korumak, tanıtmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla müzecilik çalışmaları kapsamını genişleterek ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Dairesi Başkanlığı bünyesinde 2008 yılından itibaren Kütüphaneler ve Müzeler Şube Müdürlüğü çatısında ilimizdeki müze faaliyetlerini sürdürmeye devam etmekteyiz.
Bir toplumun ya da kentin hafızası konumundaki müzeler, kentin tüm yaşanmışlığını barındırır. Kentlinin yaşam tarzını, hikayesini yaşatır. Tarihtir, değişimdi. Gelişimin nasıl yaşandığını biriktirdikleri ile gösterir.
Bu amaçla ilimizin sahip olduğu değerleri Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca açılan müzelerimizde izlenime açtık. Hepimizin hikayesi, hepimizin bir parçası burada yaşatılıyor. Böylelikle gelecek nesillerimizce sürdürülecek kültürel birikimimizin devamına ve kentlilik bilincinin oluşmasına katkıda bulunuyoruz.
Şimdi de kapılarımızı sizler için açtık: İçeri buyurun…
Gaziantep mutfak kültürünü tanıtmayı amaçlayan, Gaziantep mutfağında kullanılan araç ve gereçlerin teşhir edildiği ve unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklerin görseller halinde sergilendiği Türkiye’de kurulmuş ilk Mutfak Müzesi (2008), Gaziantep kent kültürü ve tarihinin tanıtılması amacıyla müze haline getirilen Bayazhan Kent Müzesi (2009), Yüzyıllardır dimdik ayakta duran “Gaziantep Kalesi” içerisinde İstiklal Savaşı’nda kahramanca verilen mücadelenin anlatıldığı Gaziantep Savunması Kahramanlık ve Panorama Müzesi(2009), büyük küçük herkesin aynı yaşta buluştuğu, Türkiye’de ve dünyada mağara galerisine sahip tek Oyun ve Oyuncak Müzesi(2013), Gaziantep’lilerin fahri hemşehrisi olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hatıralarını yaşatmak üzere nüfusa kayıtlı olduğu tarihi Bey Mahallesi’nde, kurulan Atatürk Anı Müzesi(2013), Türkiye’nin ilk Turizm ve Tanıtma Bakanlarından Ali İhsan Göğüş’ün memleketinde açılan biyografi müze özelliğini taşıyan, Ali İhsan Göğüş Müzesi ve Gaziantep Araştırmaları Merkezi(2014). Tarihi, kültürel ve sosyal açıdan kent belleğinde önemli yeri olan hamam kültürüne dair yerel, ulusal ve yabancı tüm araştırma ve yayınlardan faydalanılarak oluşturulan Hamam Müzesi(2015), Türkiye’de ilk ve tek olma özelliği taşıyan 15 Temmuz 2016 kalkışma gecesinde an ve an neler olduğuna dair görüntüler içeren ve milli şahitliğimizin bir nişanesi olarak Gaziantep İstasyon Parkı içerisinde halkımızın hizmetine sunulan Gaziantep 15 Temmuz Demokrasi Müzesi(2017),Antep Fıstığı’nın üretim aşamalarının çağdaş müzecilik teknikleri ile anlatıldığı, fıstık hasadından işleme sürecinin mekatronik heykeller ile gösterildiği fıstığın toprak ile buluşmasından başlayıp aşılama, budama, ilaçlama, toplanma, işlenme ve sofralara kadar gelen süreçlerin tematik olarak anlatıldığı Dünya’nın ilk ve tek Fıstık Müzesi(2018), dünyada çok az eşine rastlayacağınız çağdaş ve modern müzeciliğin gerektirdiği interaktif alanları bünyesinde barındıran Gaziantep’in destansı savunmasını anlatan Panorama 25 Aralık Müzesi(2020) ile “Özel Müze” statüsünde; müzeler kurmak ve işletilmesini yapmak amacıyla, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Kütüphaneler ve Müzeler Şube Müdürlüğü adıyla hizmet vermekteyiz.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığına bağlı Kütüphaneler ve Müzeler Şube Müdürlüğü, aynı zamanda Türkiye’nin çeşitli illerinde yer alan müzecilik çalışmalarına da destek vermektedir.